Vanaf 17 juni in de National Gallery of Ireland in Dublin: Vermeer en de Meesters van de Genre-schilderkunst: Inspiratie en Rivaliteit

Den Haag, 16 mei 2017

Van 17 juni tot en met 17 september 2017 neemt de National Gallery of Ireland in Dublin de bezoekers mee in het leven en werk van Johannes Vermeer en zijn tijdgenoten met de tentoonstelling ‘Vermeer en de Meesters van de Genre-schilderkunst: Inspiratie en Rivaliteit’. Eerder dit jaar trok deze expositie rond Vermeer en andere grote kunstschilders uit de Gouden Eeuw al een record aantal bezoekers in het Louvre in Parijs. De tentoonstelling valt samen met de heropening van de historische vleugels van de National Gallery of Ireland en is een prachtige toevoeging aan de rijke cultuur van Ierland.

 

1. Vrouw met Weegschaal – Johannes Vermeer © Widener Collection. Courtesy National Gallery of Art, Washington

Culturele rijkdom
Ierland en de hoofdstad Dublin hebben een rijke culturele traditie die in allerlei facetten tot uiting komt. Cultuur maakt deel uit van het DNA van de Ieren. Van muziek en dans, tot historie, literatuur en kunst. Tot de grote musea behoren het National Museum en haar gouden en Keltische meesterwerken, Trinity College met het beroemde Book of Kells, de Royal Irish Academy en de National Library. Daarnaast zijn er talrijke andere grote en kleine culturele bezienswaardigheden in het land te bezoeken.

Vermeer Tentoonstelling in Dublin
De tentoonstelling geeft de bezoeker nieuwe inzichten in de Delftse schilder Vermeer en zijn relatie met andere grote meesters uit die tijd. De expositie bestaat uit 60 meesterwerken, waarvan tien schilderijen van Vermeer. Dit is bijna een derde van zijn overgebleven werk. Daarnaast worden werken getoond van tijdgenoten als Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Gabriel Metsu, Pieter de Hooch en Frans van Mieris.

Samen vormen zij een unieke verzameling die is bijeengebracht uit diverse musea- en privé collecties, waaronder het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Zo zijn onder meer ‘Schrijvende vrouw met dienstbode’ uit 1670 (eigendom National Gallery of Ireland), ‘de Astronoom’ uit 1668 (eigendom Musée du Louvre) en ‘de Vrouw met Weegschaal’ uit 1663 (National Gallery of Art, Washington) te zien. De tentoonstelling is een samenwerking tussen deze drie musea. De curator van de National Gallery of Ireland is de Nederlander, dr. Adriaan E. Waiboer, Head of Collections and Research.

Toegangskaarten
Kaarten voor de tentoonstelling (Vermeer and the Masters of Genre Painting: Inspiration and Rivalry) zijn vanaf nu verkrijgbaar via de website van de National Gallery of Ireland: http://www.nationalgallery.ie/Home/Exhibitions/Upcoming/Vermeer.aspx