In de sporen van smokkelaars in Ischgl

Goud, zilver en brons met Smuggler's Runs in Ischgl

Den Haag, december 2016

Net zoals veel andere grensgebieden, was het Paznauntal vroeger populair voor het smokkelen van handelswaar. Met drie nieuwe skiroutes: de Smuggler’s Runs worden deze voormalige smokkelaarsroutes in ere hersteld. Ski de routes zoals de smokkelaars van vroeger dat deden van Ischgl over de grens naar het belastingvrije Samnaun (Zwitserland).

Goud, zilver en brons met de nieuwe Smuggler’s Runs in Ischgl © Ischgl
Goud, zilver en brons met de nieuwe Smuggler’s Runs in Ischgl © TVB Paznaun-Ischgl

De drie skiroutes, goud, zilver en brons, zijn ingedeeld naar afstand en skiniveau. De ‘Smuggler’s Run Gold’ is het langste en meest uitdagende parcours van de wereld. Tijdens deze skitour van vier uur, met een totale lengte van 59 km inclusief liften, passeer je de mooiste uitzichtpunten Palinkopf (2.864 m), Piz Val Gronda (2.812 m) en Muller (2.509 m). De zilveren smokkelaarsroute leid je over de zwarte en rode pistes van de Silvretta Arena. De bronzen Smuggler’s run is de kortste van de drie en ideaal voor skiërs en snowboarders die liever een makkelijke afdaling maken.

Het is dit winterseizoen ook mogelijk om de smokkelroutes te tracken met de ‘iSki Ischgl app’. De applicatie traceert de route via gps op de smartphone zonder gebruik van internet. Dit bespaard wintersporters hoge roamingkosten. Wanneer gebruikers de checkpoints van de runs (goud, zilver of brons) in de juiste volgorde skiën, maken zij kans op mooie prijzen. Dagelijks wordt er een Buff-hoofdband verloot en wekelijks een speciale smokkelaarsrugzak. De hoofdprijs is een volledig verzorgde reis naar Ischgl inclusief concertkaarten voor het Top of the Mountain Closing Concert met Zucchero op 30 april 2017.

Smokkelgeschiedenis

De smokkelaars handelden boerenproducten als boter, kaas en dierenhuiden voor luxeproducten als koffie, tabak en kruiden. Het werk van een smokkelaar was fysiek zwaar. Een rugzak met smokkelwaar woog meer dan vijftig kilo. De omstandigheden waarin zij op pad moesten, waren niet ideaal: slecht weer en een nog slechter zicht. Een trip heen-en-terug duurde minimaal tien uur. Hiervan spendeerden zij zes uur met lopen door de Alpen, zonder voedsel en drinken.

Ook moesten de smokkelaars constant alert zijn. Wanneer zij gesnapt werden door de grenspolitie was al het werk voor niets omdat het smokkelwaar in beslag werd genomen. De Ischgl smokkelaars hadden uitstekende kennis over het Paznaun gebied en waren hele goede skiërs. Met deze kennis zijn drie nieuwe skiroutes geïntroduceerd.

Meer informatie is te vinden op: www.ischgl.com