De wereld in de groene spotlights op St. Patrick’s Day

Nederland voor de 8e keer verlicht tijdens wereldwijde ‘Global Greening’

Den Haag, 16 maart 2017

Op 17 maart staat de wereld in het teken van de Ierse nationale feestdag St. Patrick’s Day. De beschermheilige Saint Patrick wordt niet alleen in de straten van Ierland uitbundig herdacht, maar de hele wereld licht groen op. Tijdens de ‘Global Greening’ worden meer dan honderd iconische locaties en UNESCO Werelderfgoederen ’s avonds verlicht om de Ierse feestdag te vieren. Dit jaar kleuren het iconische Inntel Hotel Zaandam, de A’DAM Toren en Splendor in Amsterdam, het nieuwe reuzenrad op De Pier van Scheveningen, de Grote Marktstraat in Den Haag en de windmolen in Weert groen.  

Reuzenrad de Pier in Scheveningen © Tourism Ireland

#GlobalGreening
De ‘Global Greening’ is een jaarlijkse kick-off van Tourism Ireland om Ierland als internationale vakantiebestemming op de kaart te zetten. Ook Nederland doet met de greening van een aantal iconische bezienswaardigheden mee aan de wereldwijde viering van St. Patrick’s Day. De 8e editie van de ‘Global Greening’ heeft wereldwijd een indrukwekkende line-up. Dit jaar staan het One World Trade Center in New York, City Hall in Londen en Plaça de Catalunya in Barcelona voor het eerst in de groene spotlights. Ook favorieten als De Grote Markt in Brussel, het Colosseum in Rome en de Toren van Pisa doen dit jaar weer mee.

Saint Patrick
Tijdens de Ierse feestdag wordt de beschermheilige St. Patrick herdacht. De festiviteiten op 17 maart zijn oorspronkelijk bedoeld om de heilige te eren en de komst van het Christendom te vieren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een dag waarop de Ierse cultuur in het algemeen wordt gevierd. Op de nationale feestdag lopen honderdduizenden mensen over de hele wereld volledig uitgedost mee in kleurrijke optochten. In Dublin en andere steden van Ierland duurt het St. Patrick’s Festival zelfs meerdere dagen.

St. Patrick’s Festival in Amsterdam en Den Haag
Dit jaar genieten jong en oud twee dagen lang van de Ierse Cultuur tijdens het St. Patrick’s Festival in Splendor Amsterdam. Het festival op 17 en 18 maart biedt een veelzijdig programma met verschillende muziek-, animatie- en dansworkshops voor het hele gezin. Het volledige programma is te vinden op: www.stpatrickamsterdam.com. Bezoekers kunnen ook terecht St. Patrick’s Day Festival op de Grote Markt in Den Haag voor Ierse muziek- en dansoptredens, eten en drinken: www.stpatricksdaydenhaag.nl

Kijk voor meer informatie over de Greenings en St. Patrick’s Day op: Ierland.nl

Planning van de Greenings:

  • Inntel Hotel, Zaandam 16 maart va. 19.30u – 22.00u
  • A’DAM Toren, Amsterdam 17 maart va. 17.00u
  • Reuzenrad, Pier, Scheveningen 17 maart va. 19.30u
  • Windmolen, Weert 17 maart va. 19.30u
  • Grote Marktstraat, Den Haag 16 maart va. 17.00u
  • Splendor, Amsterdam 17 /18 maart va. 19.30