Zes unieke winter activiteiten in Val Gardena

Lente skiën nieuwe trend in Italiaanse ski walhalla
6 unieke winter activiteiten in Val Gardena

Den Haag, 16 februari 2024 – Val Gardena is een zeer populaire vakantiebestemming in de Dolomieten, een van de mooiste bergen ter wereld. Lang geleden waren deze toppen niet meer dan atollen en was het gebied één grote oceaan. Deze oude, geologische geschiedenis, waar diepe zeeën plaatsgemaakt hebben voor de mooiste bergen van de Dolomieten, maakt dit gebied zo uniek. Omgeven door het wilde, weelderige natuurpark Puez-Odle en met de titel UNESCO Werelderfgoed, biedt de Italiaanse vallei onvergetelijke vakanties met een adembenemend panorama uitzicht op de toppen van de Zuid-Tiroolse Dolomieten en het symbool van de vallei, de majestueuze Sassolungo-groep. Daarnaast kan er tot 7 april geskied worden onder heerlijke temperaturen. Het lente skiën doe je hier maximaal.

De Italiaanse vallei is een populair wintersportgebied onder Nederlandse gezinnen, mede door de culinaire hoogstandjes en bestaat uit drie verschillende dorpen: S. Cristina, Selva en Ortisei. In totaal kunnen de winterfans zich vermaken op een grote verscheidenheid van 500 km aan pistes van verschillende niveaus, verdeeld over blauwe, rode en zwarte pistes, ultramoderne liftfaciliteiten, 30 kilometer aan winterwandelpaden en 115 km aan langlaufpistes.

 

TOP Dolomieten Experience – 6 speciale, unieke activiteiten
Dit seizoen heeft Val Gardena een zestal speciale, unieke activiteiten uitgelicht. Deze belevenissen, onder de naam TOP Dolomieten Experience, vinden voornamelijk plaats in de sneeuw – maar het zijn natuurlijk niet allemaal sneeuw gerelateerde activiteiten.
1. De eerste belevenis is een adembenemende afdaling op ongerepte sneeuwhellingen nadat de piste bully’s ‘s nachts alles hebben gladgestreken. Ski, net na zonsopgang, als eerste over vers geprepareerde pistes en neem een bocht zo breed of smal als je zelf wilt. Neem de eerste lift voor openingstijd tot aan de Dantercepies, de Seceda en Alpe di Siusi, waar de eerste zonnestralen de Sassolungo Groep in een magisch lichtspel hullen. Een stevig ontbijt op de top rondt dit unieke, magische moment af.
2. De tweede ervaring is ‘De legendarische 8. De Legendarische 8 zijn: Saslong (de ‘Legendarische piste’); Cir (de ‘Vrouwenpiste); Ciampinoi N. 3 (de ‘steilste piste); Bravo (de ‘Romantische piste); Falk (de ‘Eerste piste’); Gardenissima (de ‘Sensationele piste); La Longia (de ‘Langste piste); Pilat (de ‘Nieuwe piste’ (geopend winter 2022).
Elke piste heeft zijn eigen geschiedenis, en we kunnen zelfs zeggen dat het een heel bijzondere is: ze waren immers het toneel van de wereldkampioenschappen skiën in 1970 en daarom getuigen ze van een meer dan 100 jaar oude skitraditie in onze Ladinische vallei in de Dolomieten. Momenteel kunnen skiërs kiezen uit 79 liften en 175 km aan pistes. Alleen al de ‘Legendarische 8’ pistes bieden in totaal 36 km aan pistes, de mooiste en meest gevarieerde van heel Val Gardena. Wat hebben ze gemeen? Het zijn allemaal goed geprepareerde pistes en ze bieden een adembenemend uitzicht over de legendarische Dolomieten.

3. De derde ervaring is een sneeuwschoenexcursie met lokale berggidsen. Ervaar pure wildernis door diep in het natuurlijke wonder van het UNESCO Werelderfgoed gebied te duiken en verken de Ladinische cultuur. Bezoek de mooiste en belangrijkste plekken van Val Gardena samen met een deskundige alpengids. De nachtelijke sneeuwschoenexcursie is een van die magische momenten: maak een stevige wandeling onder een sterrenhemel en geniet van een gezellige avond in een knusse berghut.
4. Een andere excursie is een fakkelwandeling. De cultuur van Val Gardena en het adembenemend mooie natuurlandschap staan centraal in wat kan worden omschreven als een magische, ietwat romantische ervaring. Stap in de unieke wereld en de verhalen van het vakmanschap van de vallei tijdens een avondwandeling met fakkels op het natuur- en kunstpad ‘TROI UNIKA’ of tijdens een romantische fakkelwandeling in het centrum van Ortisei.
5. En wat dacht je van de speciale nachten? Beleef unieke nachten, unieke momenten die alleen in de bergen te vinden zijn. Rijd op een e-bike met dikke banden, op een slee, maak een sneeuwschoenwandeling met je winterstokken of langlauf onder het maanlicht: de frisse, verkwikkende berglucht, het kraken van de sneeuw als je erop loopt en het silhouet van de imposante bergtoppen creëren onvergetelijke momenten in de sprookjeswereld van de Dolomieten.
6. En tot slot een ervaring voor alle waaghalzen en adrenalineliefhebbers: suis met een snelheid van bijna 100 km/u razendsnel de berg af op de gloednieuwe ‘ZIPLine Monte Pana’. Bereik het startpunt van de nieuwerwetse tokkelbaan vanaf het bergstation van de stoeltjeslift Mont de Sëura. Stap in je veiligheidsharnas en suis met volle snelheid 1.500 m naar beneden – een spannende vlucht op een maximale hoogte van 100 m boven de grond die, dankzij een uniek en innovatief systeem, ook een snelheid van bijna 100 km/u bereikt.

Magische berghutten

Het perfecte skigebied verandert in pure, ontspannende gelukzaligheid in de 65 gezellige lodges en hutten verspreid over de pistes in Val Gardena. Het leeuwendeel wordt al generaties lang door een familie gerund. Elke hut biedt zowel traditionele gerechten als de meest verfijnde maaltijden, waaronder gegrilde steaks en zeevruchten. De menu’s worden aangevuld met een royale selectie van voornamelijk Zuid-Tiroolse wijn. 

Deze evenementen vinden er dit winterseizoen nog plaats in Val Gardena:
08.03.2024: „Dolomites Dirndl Ski Day“: Fun-Skirace International Womans day
15.- 23.03.2024: Musik Festival: „10. Rock the Dolomites”
23.03.2024: “Südtirol Gardenissima” und 24.03.2023 “Gardenissima Kids”
01.04.2024: “Spring Race Party”, Fun-Skirace from Seced to Ortisei

Val Gardena (1226 – 2700m hoogte), liggend in het hart van de Dolomieten, is een vallei in Zuid-Tirol bestaande uit 3 dorpjes, Selva Gardena (Wolkenstein), S. Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich). De Italiaanse Dolomieten zijn vanwege hun uitzonderlijke schoonheid door de UNESCO aangewezen tot cultuur- en natuurwonder en staan op de Werelderfgoed lijst. Val Gardena is een van de valleien die in de Dolomieten ligt. Zowel in de zomer als in de winter is het in Val Gardena zeer aangenaam met 300 .