Machupicchu: meer bezoekers – minder impact

CO2 neutraal en duurzame aanpak voor behoud van Wereldwonder

Lima/Den Haag – 12 juli 2024
Afgelopen weken heeft Machupicchu in Peru weer een belangrijke stap gezet in de duurzame aanpak voor behoud van het beroemde Inca-heiligdom. Zo ontving de site opnieuw het Carbon Neutral certificaat en worden bezoekers vanaf deze zomer letterlijk in andere banen geleid. Met de introductie van tien nieuwe routes om Machupicchu te bekijken, wordt de impact op het UNESCO Werelderfgoed verder beperkt, terwijl toch meer mensen deze bijzondere plaats in het Andesgebergte kunnen aanschouwen.

Machupicchu, één van de zeven wereldwonderen, trekt jaarlijks een stijgend aantal bezoekers. Gezocht is naar een duurzame oplossing om meer mensen toe te laten, en tegelijkertijd het behoud van het indrukwekkende Inca-heiligdom te waarborgen. In het topseizoen (1 juni-15 oktober en 30/31 december 2024) wordt het aantal verhoogd tot maximaal 5.600 bezoekers per dag, maar dankzij de verspreiding over tien verschillende routes wordt de impact beperkt. In het laagseizoen zijn er zes bezoekerroutes.

Als eerste het Carbon Neutral certificaat
Machupicchu was de eerste grote bezienswaardigheid en is de enige van de Zeven WereldWonderen die ‘Carbon Neutral’ is gecertificeerd. Dit is het resultaat van vergaande gezamenlijke inspanningen door de publieke en private sector. Zo zijn er diverse maatregelen genomen om de CO2 en andere uitstoot te beperken, is er een doelgerichte aanpak van afvalmanagement en afvalverwerking en wordt circulaire economie lokaal actief gestimuleerd. Tijdens de uitreiking van het certificaat benadrukte Claricia Tirado, executive president van PROMPERÚ, de inzet van de organisatie voor de duurzame en gedecentraliseerde ontwikkeling van het land.

Het certificaat is toegekend door Green Initiative, de toonaangevende organisatie voor CO2 certificering in de toeristische sector.

Machupicchu in Peru introduceert tien nieuwe routes ©PROMPERU
Machupicchu is de eerste grote bezienswaardigheid en enige van de Zeven WereldWonderen die ‘Carbon Neutral’ is gecertificeerd ©PROMPERU

De nieuwe routes en circuits

Panoramisch Circuit 1
Dit circuit geeft toegang tot het hoogste deel van Machupicchu en het iconische panoramische uitzicht over de locatie vanaf het Guardian’s House. Binnen Circuit 1 heb je de keuze uit vier routes (geen toegang tot de lagere delen):

  • Upper Terrace Route – inclusief het bekende ansichtkaartbeeld van Guardian’s House uitkijkend over de complete site. De route geeft geen toegang tot de lagere delen. Duur max 2 ½ uur.
  • Machupicchu Mountain Route – het panoramische uitzicht aangevuld met toegang tot Machupicchu Mountain (3.082m). Duur ca. 4 uur.
  • Inti Punku Route – Inclusief het klassieke fotopunt bij het The Guardian’s House en toegang tot Inti Punku (Sun Gate), de originele toegang van de Inca’s. De route naar Inti Punku duurt ca 2 uur. Alleen open in het hoogseizoen.
  • Inca Bridge Route – Toegang tot het fotopunt bij The Guardian’s House en toegang tot Inca Bridge richting het regenwoud. Alleen open in het hoogseizoen.
    Inca Citadel Circuit 2
    Dit circuit wordt aanbevolen om zowel het iconische panoramische beeld vast te leggen en de locatie te bezoeken. Er is keuze uit twee routes:
  • Designed Classic Route – Een prachtig uitzicht over Machupicchu vanaf een terras onder het Guardian’s House. Vervolgens loopt de route via diverse bezienswaardigheden, als Temple Square, Sacred Rock, Twelve Niches, Eastern Qolcas, Watermirrors complex en Plaza of Pisonay. Duur 2 ½ uur.
  • Lower Terrace Route – Ook deze, iets kortere, route heeft een panoramisch uitzicht, vanaf een wat lagergelegen punt. De tour voert langs verschillende tempels en andere hoogtepunten van Machupicchu.
    Royal Circuit 3
    Dit circuit begint aan de voet van het heiligdom en heeft routes waarin ook omringende bergen worden gecombineerd.
  • Designed Royal Route – De focus van dit traject ligt op de bijzondere bouwwerken en indrukwekkende tempels. Het begint met een uitzicht over de site vanaf de agrarische terrassen. Duur 2 ½ uur.
  • Waynapicchu Route – Vergelijkbaar met de Designed Royal Route, aangevuld met de hike naar de top van de berg Waynapicchu (duur ca 3 uur).
  • Great Cavern Route – Deze route voert eveneens langs fascinerende Inca-constructies in het lagere deel, daarnaast maak je een wandeling naar de Great Cavern of de Temple of the Moon in Waynapicchu. Alleen open in het hoogseizoen.
  • Huchuypicchu Route – Behalve het lage deel van Machupicchu maak je een hike naar de top van Huchuy Picchu (top 2.497m). Alleen in het hoogseizoen.

Eerder gekochte tickets
Houders van tickets gekocht vóór 1 juni hebben gegarandeerd toegang tot Machupicchu. Afhankelijk van het oorspronkelijke tickettype, wordt een nieuwe route toegewezen.

De tickets voor de tien routes verspreid over drie circuits, worden verkocht via de nieuwe officiële website tuboleto.cultura.pe. Het is raadzaam een reis en de tickets tijdig te boeken.

De nieuwe routes hebben geen invloed op de Inca Trail.

Meer informatie op www.Peru.Travel/en